Denkdag 7 februari op de Eemlandhoeve

fireOp zaterdag 7 februari organiseerden wij samen met de Eemlandhoeve in Bunschoten de tweede Denkdag. Het thema: keuzes maken in het technische en economische systeem. Inclusief unieke excursie naar de Grootste en de Breedste Boer van Midden-Nederland! Zie hier de terugblik.

Soms lijkt het alsof onze maatschappij wordt voortgestuwd door grote krachten die niemand meer in de hand heeft. Of het nu gaat om de economische crisis, het milieu, gentechnologie, surveillance of om robotisering: de dingen lijken hun eigen gang te gaan, en wij mensen hebben ons maar aan te passen.

Een bekend voorbeeld is de landbouw, waar bedrijven steeds groter worden en de producten steeds minder divers. Boeren die het anders willen doen, en bijvoorbeeld rekening willen houden met mens en natuur, worden weggeconcurreerd. Aardappelen liggen hier weg te rotten, omdat de supermarkt ze goedkoop uit Egypte kan krijgen.

Jacques Ellul, een Franse socioloog en theoloog uit de vorige eeuw, wond er geen doekjes om. Deze machten – die hij het technische systeem noemde – ondermijnen onze vrijheid, schreef hij. Van bovenaf bijsturen gaat niet lukken, meende hij, alleen van onderaf. “Think global, act local”, was in de jaren dertig al zijn motto. “Ook als alles wordt geconditioneerd, ingekaderd en gepland, zullen er altijd lacunes blijven. Tussen de onderdelen van het mechanisme is nog vrij spel over.”

Praktisch

Ellul maakte dat zelf heel praktisch, op het vlak van natuurbescherming, zorg voor probleemjongeren, onderwijs en kerkenwerk. Daarom is hij een inspiratiebron voor deze dag. Maar hoe kunnen we dat vertalen naar het heden? Hoeveel keuzevrijheid hebben we nog? Hoe ver gaan we mee met de systemen om ons heen, en wanneer besluiten we dat een grens is bereikt?

Deze vragen staan centraal op onze tweede Denkdag over techniek, geloof en vrijheid. Die vind plaats over de Eemlandhoeve, een multifunctioneel boerenbedrijf waar wordt toegewerkt naar een nieuwe vorm van landbouw.

Programma

’s Ochtends bekijken we in de Boerenbios op de Eemlandhoeve een portret van Ellul dat in 1980 nog door een Nederlandse documentairemaker is gemaakt. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de maatschappijkritiek van Ellul.

’s Middags gaan we op excursie naar de Grootste en de Breedste boer van Midden-Nederland. De breedste is de Eemlandhoeve zelf, waar biologische landbouw wordt gecombineerd met andere functies, en de grootste, dat is de buurman, die een megastal heeft gebouwd met melkrobots. We gaan met beide boeren in gesprek over de toekomst van de landbouw, en over vrijheid temidden van grote systemen.

Vervolgens vertellen verschillende mensen over de eigen keuzes die ze maken om zich op een andere manier te verhouden tot het technische en economische systeem. We denken met elkaar na over concrete acties die we zelf kunnen ondernemen, op het vlak van wonen, eten, denken, weigeren, verbeteren, protesteren, geloven en zorgen.

Wij zijn net als Ellul geïnspireerd door het christelijk geloof, maar de bijeenkomst is uitdrukkelijk bedoeld voor mensen uit alle denk- en geloofsrichtingen!

Wanneer: 7 februari,  10.00u tot 20.00u. Inclusief boerenlunch en diner!
Locatie: Eemlandhoeve, Bunschoten

[contact_form]

De Denkdag is mede mogelijk geworden met hulp van Kerk en Wereld.kw_logo

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.